Modul cum moldovenii sărbătoresc Blajinii, în viziunea mea!

Collage-6

În prima duminică după Paști, toate cimitirele din țară sunt invadate de creștinii care venit cu scopul de a le spune Hristos a Înviat și celor care deja nu mai sunt printre noi.

Însă ele pe parcursul anilor au devenit din ce în ce mai exagerate, aceasta observație am făcut-o și eu ne având foarte mulți ani în spate. Și pot spune cu siguranță că Blajinii au devenit în mai bine de 10 ani, un câmp de luptă vestimentar dar și de întreceri financiare între neamuri/ dar ceilalți participanți.

Cum mergeam/merg alături de familia și rudele mele să le zic Hristos a Înviat bunicilor care au decedat și străbuneilor. Într-acolo mergeam cu flori vii, nu de cele de plastic, deoarece se spune că niciun răposat nu va fi mulțumit de niște flori care nu au legătură cu viața. Când ajungem acolo sărutam crucea, apoi ziceam Hristos a Înviat. Ca mai apoi tămâiem mormientele de trei ori. Mergeam cu flori vii, ouă roșii și cozonac, simbolul trupului înmiresmat al lui Iisus. Iar stilul vestimentar era unul mai mult clasic.

Dar acum totul a devenit altfel. Am impresia că se merge la Blajini să-și demonstreze rochiile de bal și încălțările înalte, pe care nu doar pe cărările din cimitire nu pot merge, dar și pe cele din oraș nu se prea descurcă.

Tabloul este unul cunoscut : mâncare multă, mai multe pahare de vin luate ”de sufletul morților” și pomene generoase pe morminte. Această zi se transformă în cele din urmă într-o SĂRBĂTOARE , cu mult zâmbet și voie bună. Chiar dacă Blăjinii, nu poate fi numită SĂRBĂTOARE, dar e o necesitate a noastră, o împlinire a poruncii lui Dumnezeu care spune să ne cinstim părinții/bunicii ca să să ne fie bine pe pământ. Iar faptul că se zice că e nevoie de a servi zeci de păhare de vin ”de sufletul morților” nu înseamnă că trebuie să te scoată pe sus de acolo sau să dormi sub un gard al cimitirului.

Nu transformați Blăjinii în circ de prost gust, iar fudulia, proastia și lipsa de educație a unora din cetățeni, o puteți demonstra și pe teritoriu unui Zoo!

Sărbători fericite tuturor!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s