Gazele urît mirositoare ale Maiei Sandu !

photo_2018-03-07_17-32-11

Populismul politic în Moldova atinge cote maxime, Maia Sandu de la salvator al națiunii, devine încet dar sigur un mare, mare FÎS.

Deci, să le luăm pe rînd. Scurt despre cum Maia vrea să muște niște puncte electorale pe gratis:
-18 ianuarie 2018, o mână de experți “independenți” în frunte cu S.Tofilat (aici poza lui Tofilat lîngă Usatîi, Năstase, Dodon, ori dacă este poză lîngă Maia), organizează o conferință de presă în care anunță că cetățenii achită un preț cu 30% mai mare decît ar trebui.
-La 4 zile de la asta, adepții PAS în frunte cu Maia merg la ANRE și reamintesc spusele experților cuvînt în cuvînt.
La o săptămînă după asta, pe 31 ianuarie curent, premierul Pavel Filip, anunță: „Exista premise de reducere a prețului la gazele naturale de pîna la 20 la suta”. Tot Filip spune că prețul va fi aplicat de la 1 ianuarie 2018.

Pînă aici parcă totul se leagă, experții fac analize, politicienii, în special opoziția profită de asta și încearcă să sugă niște capital politic, iar cei de la guvernare vin cu soluții.
Dar nu a fost să fie, Maia a continuat să torpileze ANRE-ul cu tot felul de flashmob-uri și chiar a depus o cerere la procuratură.
Uite aici apare intriga și zic, dă să mă lămuresc cum stau lucrurile.
După cîteva ore de GOOGLE, constat că lucrurile sunt spuse pe jumătate.(ca și în cazul cu FMI a lui Sandu 😀 😀 :D)
Atît experții cît și Maia, vorbesc despre devierile bugetare, devieri pozitive din perioada 2016-2017, care s-au datorat scăderii prețului mediu de import, pentru anul 2017 el constituie 3005, 41 lei, pe cînd în ultima formula de calcul a ANRE, prețul e de 4128 lei!
Astfel avem circa 450 milioane lei devieri pozitive pentru 2016 și 1,6 miliarde lei devieri pozitive pentru anul 2017. La prima vedere îți pare că Maia și experții ar avea dreptate, dar ceea ce ei uită să spună e faptul că anii 2016-2017 sunt singurii ani cu devieri pozitive, singurii ani cînd Moldovagaz nu înregistrează datorii către gigantul rus Gazprom ! Ba mai mult din 2006 pînă în prezent MoldovaGaz a înregistrat doar devieri negative(adică pierderi), respectiv datorii către Gazprom, care sumează la ziua de azi în jur de 900 milioane lei!

Ceea ce mai uită să spună Maia Sandu e faptul că banii din devierile pozitive nu au fost catalogate ca venituri și stau într-un cont separat la MoldovaGaz. Bani din care compania preconizează să stingă datoriile ISTORICE către ruși(cele 900 milioane ale RM, nu mă refer la datoriile din stînga Nistrului). Tot din acești bani, Moldovagaz intenționează să investească în dezvoltarea rețelelor și în strategia 2020, o strategie de reducere a pierdelor. Pentru cei care nu cunosc prețul final pe care îl achită consumatorii se formează din prețul de import ceea ce constituie azi vreo 62% + pierderile de rețea(transport, distribuție), undeva 38% din preț, unde 1% e echivalentul aproximativ a 30 milioane lei ! Ca o diferență, în țările UE, pierderile de rețea constituie în jur de 16-20%, ai noștri își propun să reducă cota la 25% pînă în 2020, iar asta înseamnă bani, asta înseamnă investiții.
Credeți voi că am plătit mai mult în acest caz, odată ce banii acumulați se vor învesti în dezvoltarea rețelelor de distribuție și transport, cît și în stingerea datoriilor istorice către GazProm? Eu nu cred !

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s